Beroligende

Hvornår skal man give Beroligende til hunde?
Hunde adfærd kan nogle gange være meget svær at forstå. Hvorfor er der hunde, der falder helt fra hinanden, ved blot at nævne ”dyrlæge”, mens andre buldrer gennem døren uden problemer? Og hvad sker der ved negletrimmer? Tager din hund dem i stiv hånd, eller giver han sit bedste Cujo-ansigt?
Når det kommer til hunde der er ængstelig, aggresive, eller bare helt enkelt hyperaktiv, længes ofta hundeejeren efter noget beroligende til at give deres hunde. Det er vigtig at se på hunden, hvornår det er godt at give beroligende tabletter eller spray.

Angst – følelse af nervøsitet, uro eller bekymring, som vi alle er bekendt med, er kernen i de fleste adfærdsproblemer hos hunde. Nogle gange er angst helt normal, men det kan blive et problem når det er alvorligt eller hyppigt nok til at have en negativ indvirkning på hundens eller ejerens livskvalitet.

Adfærdsjustering er den bedste måde at behandle angst hos hunde. Det involverer typisk at lære hunde at forblive rolige, når de udsættes for milde versioner af deres ”triggere”, belønne dem og gradvis øge intensiteten af deres eksponering, så længe de forbliver rolige.
Dog kan det nogen gange være vanskeligt for hunde at forblive rolige, selv ved de mildeste ”triggere”. Dette er, når beroligende piller og andre produkter for at lette angst bliver uvurderlige.

Men hvad med de tilfælde, hvor en hunds adfærd skal justeres, før angstbehandlinger kan virke eller når det ikke er passende? Hvad kan der gøres for den hyperaktive hund, der har brug for at tage det roligt efter operationen, eller for en hund med en historie med aggression, der hurtigst muligt skal i røntgen? Det er her, et beroligende piller kan være en meget god idé.

Hvornår har hunde brug for beroligende piller?
Nogle hvalpe lever hele deres liv uden at have brug for beroligende piller. Andre kæledyr lider af langvarige angstproblemer, f.eks. separationsangst, i en sådan grad, at deres sikkerhed og livskvalitet påvirkes kraftigt. Mange hvalpe ligger et sted mellem disse to yderpunkter.

Der er visse situationer, hvor der kan forventes en rimelig mængde angst, f.eks. under et dyrlægebesøg eller når et nyt kæledyr adopteres i hjemmet. Og nogle hunde oplever kortvarig, men intens angst under rejser, pleje, klipning af tånegle eller storme.

Hvis en hunds angst er hyppig/langvarig, alvorlig eller forhøjet til et punkt, hvor sikkerheden bliver et problem, vil den sandsynligvis have gavn af beroligende piller.

Hvordan kan jeg vide, om min hund er ængstelig?
Nogle symptomer på frygt, nervøsitet eller angst hos hunde er tydelige, mens andre er diskrete. Nogle tegn at holde øje med omfatter:
Forsøg på at flygte. Dette kan betyde alt fra at vende sig væk ved døren til dyrehospitalet til fuld udtalt panik og destruktiv adfærd.
Tilbagetrukne ører.
Krummer sig sammen eller gør sig så lille som muligt.
Halen er trukket ind mellem benene.
"Hvaløjne", hvilket betyder øjne, der er meget vidt åbne. Det hvide i øjnene kan være mere fremtrædende end normalt.
Gispende.
Går i skridt.
Ryster.
Spændte muskler.
Toiletuheld eller udløsning af analkirtler.
Overdreven gøen.
Nogle gange knurrer den, viser tænder eller viser andre tegn på aggression, da aggressiv adfærd ofte har rod i frygt eller angst hos en ellers venlig hund.
De ramte hunde kan vise kun 1-2 symptomer eller flere. En hvalps symptomer kan være med til at vejlede om diagnose og behandling. Så prøv at observere så meget som muligt.

Da nogle af ovenstående symptomer også kan indikere en medicinsk tilstand, kan din hunds dyrlæge anbefale diagnostisk testning såsom blodprøver, før du bruger et beroligende middel.
Det er vigtigt at forstå, at det ofte kræver forsøg og fejl at finde den bedste medicin og dosis, da hver hund kan reagere forskelligt på beroligende medicinering.

Desuden kan mange beroligende midler "overstyres" af stress og ophidselse. Så selv om en hvalp reagerede godt på beroligende piller ved en lejlighed, kan den reagere anderledes, hvis den er mere ophidset næste gang.
For at bekæmpe dette problem skal du holde en bedøvet hund så rolig som muligt. Tal med en stille og beroligende stemme, undgå høje lyde, og sørg for et mørkt og roligt sted at hvile.

Nedenfor er der yderligere vigtige tips til at berolige en hund.
Mange dyrlæger anbefaler en "prøveperiode" for kortvarige beroligende midler. Hvis du f.eks. bruger et beroligende middel til hunde til bilrejser, skal du give din hund en dosis derhjemme inden den store rejsedag for at sikre dig, at medicinen virker, som du ønsker det.
Visse beroligende midler påvirker hundens evne til at regulere sin kropstemperatur og kan gøre ulykker mere sandsynlige (dvs. hunde bør undgå trapper, mens de er beroliget). Sørg for at overvåge din hvalp, indtil den er mere vågen, eller som din dyrlæge anbefaler.
Dyrlæger kan bruge en kombination af to beroligende midler sammen. Ofte opnår man på den måde en stor bedøvelse eller beroligelse, samtidig med at risikoen for bivirkninger mindskes.
Nogle lægemidler er dog ikke sikre at kombinere, så prøv ikke at lave kombinationer uden din dyrlæges anbefaling.
Mange flyselskaber tillader ikke beroligende midler under rejser på grund af sikkerhedsrisici. Dette gælder især for kæledyr, der flyver i fragt, og som ikke kan overvåges, og for kortnæsede racer, der er mere tilbøjelige til at få åndedrætsbesvær og kan have sværere ved at regulere deres kropstemperatur.
Som du kan se, er beroligende midler til hunde ikke ensartede. Men efter at have rådført sig med en dyrlæge kan de fleste kæledyrsforældre finde en løsning, der fungerer godt til at holde deres hvalp afslappet, glad og sikker.

© 2019 aDogDream.dk │ En del af BJB-Group