Kradsemiljø

Kradsemiljø

Der er desværre ingen produkter i denne kategori

Katte kradser med deres forkløer ved at trække dem nedad, enten på en vandret eller lodret overflade - denne handling, der kaldes at stryge, løsner og fjerner det ydre hylster af kløerne og afslører en skarp ny overflade nedenunder.

Det træner også musklerne i forbenene og rygsøjlen for at holde katten i topform til at jage. Nogle katte kradser ved at ligge ned og trække deres kropsvægt hen ad gulvet. De valgte overflader er normalt faste og ikke-bøjelige for at modstå den kraft, som katten udøver.

Kradsning bruges også som en form for territorial kommunikation eller markering af adfærd. Duft- og svedkirtler mellem fodpuderne blandes for at frembringe en unik lugt. Når kløerne skrabes ned ad en overflade, aflejres duften, og kombinationen af mærket, de aflagte kloskafter og lugten giver andre katte et stærkt visuelt og duftmæssigt signal.

Spor af kradsning udendørs kan ofte findes på f.eks. træer, hegnspæle, skure og træporte, som alle er strategisk vigtige steder i et kattebefolket område. Lignende overflader udenfor vil også blive brugt til vedligeholdelse af kløerne. Ulakeret træ og træbark er de mest naturlige overflader at kradse på, da de giver en perfekt modstandsdygtighed over for kløen og viser et stærkt visuelt signal, når de bruges regelmæssigt.

Hvorfor kradser min kat indendørs?

Mange katte har i dag begrænset eller ingen adgang til udendørsarealer. Der er også dem, der vælger at tilbringe mere tid i hjemmets komfort og sikkerhed, og som bare føler sig mere afslappede med hensyn til at vedligeholde deres kløer i et sikkert miljø!

Kradsen kan også bruges som en forløber for leg eller endog som et værktøj til at søge opmærksomhed, hvis de har lært, at denne adfærd forstærkes positivt. Populære underlag indendørs omfatter bløde træsorter (f.eks. fyrretræ), tekstiler, tekstureret tapet og tæpper. Populære steder er bl.a. dørkarme, møbler og trapper.

Katte kradser ofte kraftigt i deres ejers eller andre kattes nærvær som et tegn på territorial selvtillid.

Hvordan ved jeg, om den mængde kradsning, som min kat laver, er normal?

Hvis de steder, hvor der kradses, er udbredt i hele hjemmet, især omkring døre og vinduer, er det sandsynligt, at din kat signalerer en generel følelse af usikkerhed. Hvorvidt kradsningen repræsenterer kløvedannelse, markering eller begge dele afhænger af dynamikken i din kattehusstand, mønsteret af stederne og forskellige andre faktorer. Selv om niveauet af kradsning er normalt for din kat, er det sandsynligt, at der vil opstå skader på møbler, tapet eller tæpper, hvis der ikke er attraktive kradsetræer eller områder indendørs!

Hvad kan jeg gøre for at forhindre min kat i at kradse mine møbler og tæpper?

Hvis du har haft din kat fra kattekillinger, er det vigtigt, at den er vant til at blive håndteret og fastholdt i en tidlig alder. Hvis en kat bliver vant til at få kløerne trimmet som killing, vil det blive godt tolereret som voksen og vil forhindre skader på møbler. Dette bør dog kun foretages, hvis katten udelukkende holdes indendørs, da den kan have brug for de skarpe kløer til at forsvare sig mod angreb og til at komme ud af problemer.

Kravetrimning vil dog ikke være hele løsningen - hvis en bestemt overflade eller genstand beskadiges, er det vigtigt at sørge for et acceptabelt alternativ, der giver en lignende oplevelse, når den bruges. Hvis din kat f.eks. kradser på tekstureret tapet i en bestemt højde, er det tilrådeligt, at det alternative kradsningsområde er lodret med lignende tekstur og striber, som giver katten mulighed for at strække sig til samme niveau.

I handlen fås kradsetræer lige fra en enkelt oprejst struktur med en tung base til en gennemtænkt modulopbygget enhed fra gulv til loft, der giver mange muligheder for leg, motion og hvile samt en række forskellige overflader at kradse på. I husstande med flere katte er det tilrådeligt at sørge for en kradsetræstolpe pr. kat (plus en ekstra kradsetræstolpe til valgfrihed), der placeres forskellige steder.

Valget af design afhænger så af budgettet og den tilgængelige plads. Hvis pladsen er et problem, kan kradsetræer fastgøres til væggene, enten ved hjælp af hjemmelavede eller kommercielt tilgængelige produkter. Tæppeafsnit kan fastgøres til væggene med dobbeltklæbende tæppebånd og træstave fastgøres øverst og nederst (med rawlplugs og skruer) for at give ekstra sikkerhed. Det tæppe, der vælges som en egnet overflade til at kradse på, bør være et tæppe med løkkevæv for at give den rette modstandsdygtighed. Det er også vigtigt, at det er placeret således, at katten kan kradse i fuld udstrækning (husk, at killinger vokser meget hurtigt, så fuld udstrækning for dem vil ikke være højt nok!!!).

Der kan også sættes paneler af sisaltråd, bark eller bølgepap på væggene for at skabe et lignende kradsningsområde.

Jeg har købt et kradsetræ, hvorfor vil min kat ikke bruge det?

Nogle kradseprodukter er for lette til at kunne modstå kradsning eller kan ikke fastgøres til stive overflader. De er ofte ikke populære hos katte på grund af den manglende modstand, når de bruger dem. Det er også vigtigt i første omgang, at stolpen, kradsetavlen eller det modulære "katte-airobic"-center er placeret i et område, som din kat regelmæssigt færdes i. Hvis du placerer det i et område, som er bekvemt for dig, men som din kat ikke besøger, er det en garanti for, at det bliver ignoreret!

Da katte ofte kradser efter en periode, hvor de har sovet, kan det være nyttigt at placere en post i nærheden af en yndlingsseng. Den valgte type kradseprodukt bør omfatte opretstående stolper, der er høje nok til at give katten mulighed for at kradse i fuld udstrækning.

Nogle af de stolper, der fås i handlen, er imprægneret med katteurt. Dette er en tørret urt, der er yderst tiltrækkende for mange katte, og dens tilstedeværelse vil ofte tiltrække opmærksomhed uden større anstrengelser. Når katten har nærmet sig kradsetræet, vil en simpel rovdyragtig leg (f.eks. med et stykke snor fastgjort til en fjer) omkring bunden tilskynde katten til at få kløerne til at komme i kontakt med overfladen. Ofte vil dette være tilstrækkeligt til at tilskynde til yderligere besøg. Hvis kradsetræet har flere niveauer, kan man ved at placere velsmagende tørfoder på de modulopbyggede overflader tilskynde den mindre legesyge kat til at undersøge det.

Kradsetræer er dækket af tæppe, vil det ikke tilskynde min kat til at beskadige min trappe endnu mere?

Selv om mange kommercielt tilgængelige kradsetræer er dækket med tæppe, er der ingen beviser for, at kattens kradsningsvaner vil blive udbredt til andre områder med tæppe i hjemmet, når træet bruges regelmæssigt.

Jeg har købt et kradsetræ, min kat bruger det, men bruger stadig sofaen - hvad skal jeg gøre?

Hvis kradsningen har beskadiget møblerne, er det muligt at afskrække din kat fra fremtidige besøg på samme sted. Dobbeltklæbende tape med lavt klæbemiddel (klæbemidlet på tapen tiltrækker atmosfærisk støv og fibre, så det kan være nødvendigt at lægge en ny strimmel over den oprindelige dagligt, hvis katten er vedholdende) kan klæbes over området, og det vil give en ubehagelig (men ikke farlig) oplevelse, når din kat klør sig der næste gang. Det er vigtigt at sikre, at tapen ikke er for klæbrig, da den kan beskadige poter og stof. Denne metode kan anvendes, når der er acceptable kradsetræer i nærheden, som kan bruges som alternativ. Der kan købes dobbeltklæbende ark i handelen hos visse leverandører af rengøringsartikler specielt til dette formål.

Hvad hvis min kat beskadiger træoverflader?

Hvis træmøbler, dørkarme eller gelænder er blevet beskadiget af kradsning, er det vigtigt at fjerne alle spor af kradsemærkerne ved at gnide dem af med et fint sandpapir og behandle området med et tykt lag møbelpolish, når overfladen igen er glat. Der bør placeres egnede stolper eller ridseplader i nærheden. Hvis området ikke er ideelt til en permanent fritstående kradsetræstolpe, kan den langsomt flyttes (en tomme ad gangen!) til en mere bekvem placering, når den bruges regelmæssigt.

Hvad sker der, hvis tæppet er beskadiget?

Mange katte går efter det nederste trin på trapper og kradser vandret, mens de ligger ned. Placér dobbeltklæbende tape med lav klæbeevne over de beskadigede områder (advar familien om ikke at træde på det!) og sørg for et kradsningsområde i nærheden. Hvis katten griber fat i trappen på modsatte sider af den rette vinkel, hvilket giver både lodrette og vandrette kradsningsflader, er det vigtigt, at alternativet giver samme mulighed. F.eks. vil en bremseklods beklædt med tæppe være tung nok til at modstå kradsetrækket, kan bruges til både lodret og vandret kradsning og er let at finde i nærheden.

Hvad sker der, hvis tapetet er beskadiget?

Tynde plader af plexiglas kan skæres til og monteres over det beskadigede tapetområde ved hjælp af skruer og evt. rawlplugs. Denne overflade vil være uattraktiv at ridse på, da den er glat, og den er også let at rengøre for at fjerne eventuelle duftbelægninger. Der kan også anvendes dobbeltklæbende tape over det berørte område, hvis tapetet er så beskadiget, at det skal udskiftes. Uanset hvilket afskrækkende middel der anvendes, er det vigtigt at sørge for et lodret kradsetavlepanel i samme højde i nærheden.

Skal jeg straffe min kat for at kradse på gulvtæppet?

Det er vigtigt at huske, at din kat ikke gør det for at være uartig. Hvis motivationen er vedligeholdelse af kløerne, så straffer du en naturlig adfærd (meget forvirrende for katten), eller hvis din kat kradser overdrevent meget på grund af angst og usikkerhed, så vil straf øge dens angst og sandsynligvis gøre situationen værre.

Hvordan ved jeg, om min kats kradsen er angstrelateret?

Hvis kradsningen er udbredt, hvis du har flere katte i din husstand og/eller bor i et område med mange katte, kan kradsningen være angstrelateret. Selv større byggearbejder i dit hjem kan udløse intensiv kradsning, når din kat tilpasser sig sit ændrede territorium.

Der er ofte spændinger i husstande med flere katte eller territorier, som ejerne ikke let kan identificere. Løsningen på territorial markering ligger i at identificere årsagen til den enkelte kats stress. Når dette er blevet fastslået, kan det være muligt at mindske kattens angst ved f.eks. at stille ekstra ressourcer til rådighed i hjemmet for at forhindre konkurrence mellem gruppens medlemmer. Ved at foretage miljømæssige ændringer i hjemmet kan man også øge kattens følelse af tryghed og sikkerhed. En måde at øge trygheden på er at bruge syntetiske katteferomoner, som efterligner naturligt forekommende sekreter, som alle katte producerer fra kirtler i kinderne. Katte bruger denne duft til at markere deres territorium, og lugten giver dem en følelse af sikkerhed og tryghed. Forskning har vist, at katte ikke kradser eller sprøjter urin i områder, hvor dette feromon er aflejret. En del af denne duft er fælles for alle katte, og en syntetisk version kaldet Feliway® (fremstillet af Ceva Animal Health) fås som spray og diffusor (som kan sættes i en stikkontakt).

Hvis du har mistanke om, at kradsningen er angstrelateret, bør du kontakte din dyrlæge for at få generel rådgivning eller en henvisning til en adfærdsspecialist.

Valg af kradsetræ til din kat

Katte har brug for at kradse for at holde deres kløer skarpe, træne og strække deres muskler og markere deres territorium.

Hvis du ikke sørger for et acceptabelt område at kradse på, kan dine tæpper, møbler og tapet blive beskadiget. Når en kat først har fundet et attraktivt område at kradse på, vil den altid vende tilbage til det! Kradsetræer findes i alle former og størrelser og er en vigtig tilføjelse til dit hjem. De omfatter ofte opretstående træstolper, der er dækket med tykt sisaltråd eller tæppe, sammen med platforme, senge, skjulesteder og dinglende legetøj til de mere energiske individer. Kradsetræer kan være fritstående eller designet til at blive fastgjort til en væg eller et gulv.

Før du vælger en til din kat, bør du overveje disse kriterier:

Sørg for, at stolpen er stiv; katte har brug for modstand, når de kradser for at gøre det bedst muligt
Sørg for, at den er høj nok til, at din kat kan kradse i fuld udstrækning. Hvis du køber en til din killing, skal du udskifte den, når den bliver voksen
Sørg for, at du giver din kat mulighed for at kradse på både vandrette og lodrette overflader
Hvis det er en høj modulopbygget kradsetræ med forskellige platforme og sengetilbehør, skal den være stabil. Der er ikke noget værre end en høj kradsetræstol, der vælter, når din kat kaster sig ud i fuld fart
Hvis du køber et højt kradsetræ, der virker ustabilt, når det først er samlet, kan du få et mere stift stykke, hvis du fastgør det via et beslag til væggen

Der er en række måder at sikre, at din kat udnytter enhver tilgængelig kradsetræst. Det vil være mest attraktivt, hvis du placerer den i nærheden af et vindue eller en radiator i et rum, som din kat foretrækker særligt, især hvis det er et af de større designs, der indeholder platforme og senge i konstruktionen. Katte kan lide at strække sig og kradse, når de først vågner, så det er altid en fordel at have et acceptabelt kradsningsområde i nærheden af din kats seng. Opmuntre ikke din kat til at kradse ved at tage fat i dens poter og vise den, hvad den skal gøre, eller være særlig opmærksom på kradsetræet, når den først ankommer, da dette meget vel kan afholde din kat fra at komme i nærheden af det! Hvis din kat ikke viser nogen interesse for kradsetræet, så prøv at drysse lidt tørt kattegræs ud over bunden, eller leg en leg med din kat med et fiskestangs-legetøj rundt om stolpen eller panelet for at tilskynde til en forbindelse mellem kløerne og kradsetræet; dette fremmer ofte kradsningen. Du kan endda prøve at placere en lille håndfuld tørfoder på en af platformene, hvis det er en høj modulopbygget post, for at tilskynde din kat til at hoppe op og udforske.

Du behøver ikke at bruge en formue på kradsetræer; nogle af de mest populære kradsetræer er geniale designs, hvor der kun er brugt bølgepap. Hvis pladsen er et problem i dit hjem, kan du altid købe et fladt panel, som kan fastgøres på væggen i passende højde. Du kan selvfølgelig være eventyrlysten og lave dit eget. Du skal ikke bekymre dig om, at du utilsigtet træner din kat til at bruge dine tæpper, hvis du dækker stolpen med et lignende materiale, hvis du laver din egen, så brug et stykke slidstærkt tæppe, der anbefales til områder med meget trafik, og det vil være mere holdbart og sandsynligvis forblive det eneste mål for din kats kløvedligeholdelse.

© 2019 aDogDream.dk │ En del af BJB-Group